Oto Ses Sistemi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Kurallar

Teknoloji gelişmeye devam ettikçe hayatın içerisine yeni ve farklı donanımlar'da girmeye devam etmektedir. Belirli bir süredir araçlarda kullanılmakta olan oto ses sistemleri de gelişerek, daha farklı ve kaliteli bir hale gelmiştir. Aracınız içerisinde değişim yapmak istemeniz ve oto ses sistemi almak istemeniz halinde sizler için ne yapmanız gerektiğini, nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini ve montaj işlemlerini detaylı bir şekilde bu yazımız içerisinde anlattık. Otomuziksepeti.com sizlere her zaman en iyi hizmeti sunmanın yanı sıra araç üzerine tüm bilgilerin detaylı bir şekilde verilmesini de sağlamaktadır. 

Oto Ses Sitemleri Nelerdir?

Aracınızın içi birçok farklı donanım mevcuttur. Özellikle teknolojinin gelişmesi ile birlikte bu donanımlar çeşitlenmiş ve daha farklı şekillerde müşterilerine sunulmuştur. Oto ses sistemleri de bu donanımlardan biridir. Konfor seviyesini üst noktalara taşımak için araç içerisinde yer alan ve kullanıcısı tarafından gerekirse farklı şekillerde de eklenebilen ürünlerdir. Oto ses sistemleri set halinde de satılabilmektedir. Ancak genel olarak araç ses sistemlerinin parçalarını bilmeniz de önemlidir. Bu temel parçalar ana ünite (Teyp ), hoparlörler ve amplifikatörlerden oluşmaktadır. 

Ana Ünite

Araç ses sistemleri için de her cihazda olduğu gibi bir beyin ve kontrol sisteminin yer alması gerekmektedir. Ana ünite de ses sistemi için bir beyin olarak görülmektedir. Ses ve video dalgalarını ana sistemden alarak diğer bileşenlere dağıtmakla görevlidir. Ana ünitenin önemi oldukça önemlidir. Kaliteli olmayan bir ana ünite bulunuyorsa, hoparlör ve amplifikatörlerin kaliteli olması önemli olmamaktadır. Bu nedenle ses sistemleri araba için seçilmesi halinde akıllı bir ana ünite seçimi yapılması gerekmektedir. 

Hoparlörler

Ana üniteden gelen sesi dışarıya aktaran hoparlörler için de farklı tip sistemler bulunmaktadır. Ses sistemi seçimleri yapılırken elektrik enerjisini ses dalgasına çeviren sürücü bölümlerinin ve diğer bileşenlerinin en uygunu seçilmelidir. Doğru seçilmiş bir ana ünite ve amplifikatörünüz var ise, farklı türde hoparlör seçimleri yapabilirsiniz. 

Subwoofer Hoparlör: Yüksek kalitede olan bu hoparlör sistemleri düşük frekanslı ve yüksek kaliteli frekanslı bas sesler üretmektedir. Bu hoparlör sistemi araç ses sitemleri içerisinde yüksek seviyede bir titreşime neden olmaktadır. 

Koaksiyonel Hoparlör: Her araç içerisinde kolay bir şekilde görülebilecek olan bu hoparlör tipi, en yaygın olanıdır. Daha az maliyetli olması nedeniyle diğer hoparlör çeşitlerine göre daha fazla tercih edilmektedir. Koaksiyonel hoparlör aynı ünite üzerinde hem yüksek tiz sesleri hem de düşük frekansta bas sesleri üretebilmektedir. Tüm avantajlarına göre en büyük dezavantajı, ses kalitesi diğer hoparlör türlerine göre daha zayıftır.

Komponent Hoparlör: Farklı hoparlör tiplerinin bir araya getirilmesi ile elde edilmiş olan komponent hoparlör sistemleri en yüksek kalitede sesi verecektir. Genel olarak bas sesler üreten woofer sisteminden, tiz sesler üreten tweeter sisteminden ve orta sınıf hoparlör içeren ayrı sürücü sistemlerinden oluşmaktadır. Kurulum sırasında her hoparlör ayrı bir sürücü gerektirir. Bunun için daha büyük bir amplifikatör sistemine sahip olmanız gerekebilir. 

Bu hoparlör sistemleri oto ses sistemleri set olarak sunulan ürünler içerisinde yer almaktadır. Kendiniz de ayrı bir şekilde amplifikatör, hoparlör ve ana ünite alımı yapabilirsiniz. Bunun için Otomuziksepeti.com bünyesinde sizin için en uygun ürünlerin hepsini bir arada bulabilirsiniz. 

Amplifikatör

Amfi adı ile de bilinen ve ses sistemi için ekstra bir önem taşıyan amplifikatörler, dinleme ve görüntüleme kalitesini üst seviye taşımaktadır. Ana üniteden, hoparlöre giden sinyal sistemini artırır ve sistem üzerinde daha yüksek bir ses seviyesi oluşturulmasını sağlar. Bu şekilde hoparlör üzerinden daha net ve verimli bir ses alınır. Amplifikatör, diğer bir deyişle araç ses sistemi içerisinde ses kalitesini artıran bir ünite olarak kullanılmaktadır. Ses sistemi içerisinde yer alan ya da ayrı bir şekilde sunulan amplifikatör için belirli durumlar söz konusudur. Dâhili amfiden, aracın ön panelindeki kısıtlı bir alan içerisine yerleştirilmek zorunda olması nedeniyle iyi bir verim almak güçleşmektedir. Bu nedenle koltuk altlarına ya da bagaj bölgesine yerleştirilebilen amplifikatörler ile daha iyi ses elde edebilirsiniz. 

Oto Ses Sistemi Montajı 

Montaj işlemleri her ürün için oldukça önemlidir. Oto ses sistemleri montaj bir o kadar önemli bir işlemdir. Doğru yapılmayan bir işlem aracın elektrik aksamına zarar verebilmekte ve daha büyük tehlikelere yol açabilmektedir. Bu nedenle montaj sırasında gerekli işlemlerin bir profesyonel tarafından yapılması önemlidir. Otomuziksepeti.com bünyesindeki profesyonel oto servis uzmanlarını bulabilir ve aracınız için montaj işlemini yaptırabilirsiniz. Hoparlör kablolarının 12awg gücünde olması, sesin daha iyi bir şekilde çıkmasını sağlayacaktır. Bu nedenle kablo kullanımı ve bu bağlantıların doğru bir şekilde yapılması önemlidir. 

Yeni almış olduğunuz ses sistemi için ilk olarak teyp ya da akıllı ekran bölgesinin sökülmesi gerekebilmektedir. Bu sökme işleminde araca herhangi bir zarar gelmemesi için profesyonel bir şekilde bir işlem yapılması gerekmektedir. Ses kablosu aküye doğrudan bağlanmalıdır. Bunun için gerekli birkaç işlem gereklidir. Aküye takılan ses kablosunun daha sonra aracın içerisine alınması gerekmektedir. Bu işlemlerin hepsi için sökme işlemi yapılması gerektiği için aracınızı emin ellere bırakmanız önemlidir. Bu tarz sökme işlemleri hem aracınıza zarar verebilir hem de sizin yapmanız halinde araç yetkili servislerinde arıza işlemleri istediğiniz şekilde yürümeyebilir. Otomuziksepeti.com bünyesinde bulunan alanında uzman ses ve multimedia servislerinden montaj teklifi alabilirisiniz.

İkinci El Oto Ses Sistemi Alınır Mı?

Araçlar için donanımlar oldukça önemlidir. Donanımın doğru bir şekilde seçilmesi ve montajının yapılması da bu noktada büyük önem taşır. Genel olarak alıcılar sıfır ürün tercih etmektedir. Ancak doğru kullanılmış olan ikinci el oto ses sitemleri de tercih edilebilir. Donanımın doğru bir şekilde çalıştığı, ses çıkışını iyi bir şekilde verdiği teyit edilmesi halinde kullanımında herhangi bir sorun olmayacaktır. Bunun için tercih etmek istediğiniz ikinci el oto ses sistemleri elinizde yer alıyorsa, bir uzmana kontrol ettirebilir ve ona göre montajını yaptırabilirsiniz. 

Araç ses sistemleri fiyatları her bayi ve markaya göre farklılık gösterebilir. İkinci el alımlarda normal alımlara göre daha uygun fiyatlar bulmanız mümkündür. Ancak alım yaparken ana ünite, amplifikatör ve hoparlör gibi seçimlere dikkat etmeniz gerekmektedir. 

Ses Sistemi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Oto ses sistemleri seçimleri sırasında ilk olarak ürünlerin kalitelerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Bunun dışında fiyat, güç çıkışı ve boyut gibi konular da oto ses sistemleri için önemli kriterlerdir. Alım yaparken bu konularda nelere dikkat etmeniz gerektiğini iyi bir şekilde bilerek, alışverişinizi yapmanız gerekmektedir. 

Fiyat: Oto ses sistemi özelinde bilinen birçok farklı marka vardır. Bu nedenle araç ses sistemleri fiyatları oldukça geniş bir yelpaze aralığında sunulmaktadır. Hem uygun bütçeye ve hem de oldukça yüksek bütçeye ses sistemi bulmak mümkündür. Ancak pahalı olması her zaman en iyi olması anlamına da gelmemektedir. Bu nedenle bütçenize uygun bir alışveriş yapmanız gerekmektedir. 

Güç Çıkışı: Oto ses sistemleri geliştikçe daha yüksek ve kaliteli sesler üretmeye başlamıştır. Ancak bunu her zaman tek başına yapması mümkün olamamaktadır. Bu nedenle ekstra bir ses işlemi almak istiyorsanız, amplifikatör eklemesi yapabilirsiniz. 

Boyut: Araçlar farklı boyutlarda ve tasarımlarda üretilmektedir. Bu nedenle araçların etkili bir şekilde kullanılması için alınacak olan ses sisteminin boyutu önemlidir. Bagaj bölgesine harici bir ampflikatör almanız halinde boyuta göre bagajda yer kalmayabilir. Bu nedenle boyutlandırmaları iyi bir şekilde yapmalısınız.   

Tüm bu detaylara dikkat etmeniz halinde istediğiniz tarzda oto ses sistemi alabilir ve güvenle kullanabilirsiniz. Hoparlörlerden çıkan sesler yalnızca ana ünite üzerinden de kontrol edilebilmektedir. Bu durumda kanal başına watt olarak bilinen değerleri de göz önüne alarak alışverişinizi yapmanız gerekmektedir. Akıllı cihaz entegrasyonu yaparak da cihazınız ile aracınızı bağlayabilir ve telefonunuzdan müzik dinleyebilirsiniz. Bunun için oto ses sistemi seçerken bluetooth özellikli olmasına da dikkat etmeniz gerekmektedir. 

Ses Sistemi Arızaları

Ses sistemleri araba içerisinde çeşitli şekillerde yer alabilmektedir. Zaman içerisinde her donanım gibi ses sistemleri de arızalanabilir. Bu durumda genel olarak ses siteminden cızırtı gelmesi ile bu durumu ortaya çıkartmaktadır. Ses sistemi arızaları montaj sırasında yapılan yanlış bir bağlama ya da kablo hatasından da meydana gelebilmektedir. Bu nedenle oto ses sistemleri set halinde montaj edilecek ise bir profesyonele başvurmanız en önemlisi olacaktır. 

Ses sistemi arızaları amfinin fazla ısınmasından da meydana gelebilmektedir. Havasız kalan ve döşeme ile temas halinde olan amfi sistemi zaman içerisinde cızırtılı bir sese sahip olacaktır. Bu durumda amfi gerektiği kadar ve gerekli koşullarda kullanılmalıdır. Bu sorunla karşılaşmamanız için de korumalı bir amfi tercihi yapmanız önemlidir. Amfi dışında araç ateşleme sistemi üzerinde meydana gelmiş olan sorunlar ya da şase eksiliği yaşanması halinde ses sisteminden cızırtı gelebilmektedir. Bu durumları çözmek için bir oto servisten yardım alabilirsiniz. 

Otomuziksepeti.com bünyesinde yer alan oto servislerimiz, sizlere hizmet sunmak için beklemektedir. Olası bir arızalanma durumunda oto servislerimizi arayarak ücretsiz bir şekilde hizmet bedelini öğrenebilirsiniz. Oto ses sistemi montajı konusunda hizmet alabilir ve evinize en yakın olan oto servisi bulabilirsiniz.

Oto Ses Sistemi Fiyatları

Sektör içerisinde oto ses sistemi için birçok farklı marka bilgisi bulunmaktadır. Sony, Pioneer, Jbl, Hertz, Morel, Alpine, Mtx, gibi markalar sektörde öncü olan markalardır. Bayiler üzerinden de satışı yapılabilen ses sistemleri için iki farklı fiyatlandırma bulunur. Oto ses sistemleri paket fiyatları tüm donanımların içerisinde yer aldığı bir sistem içerisinde satışa sunulur. Aynı şekilde ses sistemlerini tek tek de alabilme imkânınız bulunmaktadır. Oldukça geniş bir aralıkta olan bu fiyatlar için Otomuziksepeti.com bünyesinde kendinize en uygun olanı gerekli incelemeleri, karşılaştırmaları yaparak kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Genel olarak fiyatlar 500 TL – 10.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.